2024.09.27

Kajsa Andersson, affärsområdes chef på EAB

Kan du berätta kort vad EAB är för företag och vad din roll/dina arbetsuppgifter är?

EAB är ett familjeägt företag beläget i Smålandsstenar, där vi på hederligt småländskt sätt har all konstruktion, produktion och utveckling under eget tak. Vi arbetar med tre produktområden: lagerinredningar, portar och stålbyggnader. I min roll som Affärsområdeschef för Portar ansvarar jag för hela flödet, från marknad och försäljning till produktion och installation.

Vad anser du vara de mest värdefulla fördelarna med att vara medlem i Portgruppen?

För oss är det oerhört värdefullt att vara med i Portgruppen. De utbildningar som hålls för att höja kompetensen inom hela branschen är viktiga; även arbetet med standarder och direktiv har vi stor nytta av. De träffar som anordnas är alltid trevliga och det är roligt att träffa fler portisar.

Kajsa Andersson
Kajsa Andersson



”Portbranschen står inför utmaningar kopplade till hållbarhet, digitalisering och global konkurrens.”

Hur arbetar EAB med hållbarhet inom portverksamheten, och vilka initiativ ser du fram emot att utveckla?

EABs kundlöfte är Det håller. Löftet är så viktigt för oss att vi gjort det till ett registrerat varumärke: EAB. Det håller.® Hållbarheten är därför något som genomsyrar hela vårt företags agerande och ska också vara synonymt med de avtryck vi gör i miljön, på marknaden och hos människan. Vi har kommit långt inom bl.a. Ecovadis och ser fram emot att fortsätta utveckla vårt hållbarhetsarbete.

Vilka frågor tycker du är viktiga för branschföreningen att driva?

Det påverkansarbetet som är igång med t.ex. besiktningsorganen är viktigt. Också det arbetet med att utbilda fler om regelverken gör stor skillnad.

Vilka utmaningar tror du branschen står inför de kommande åren?


Portbranschen står inför utmaningar kopplade till hållbarhet, digitalisering och global konkurrens. Ökad efterfrågan på energieffektiva och automatiserade lösningar kräver tekniska innovationer och investeringar i smarta system. Samtidigt ställer strängare regelverk och säkerhetskrav höga krav på anpassning och utveckling inom både produktutveckling och leveranskedjor. Detta öppnar såklart upp för en hel del möjligheter också!